Præstens side

Vi behøver forklaringer

Nu træder vi endnu engang ind i foråret. En ny vækst er på vippen til at blive skudt i gang. Smukt er det at se på – forunderligt er det at bevidne.

Jeg må gang på gang erkende mig sat til vægs i forundring over den enorme biomasse, træerne pludselig skyder frem hen over april og maj – de kilovis af blade, som med et beklæder de nøgne træer og over alt vokser ind i vores synsfelt. Hvor kommer det hele dog pludselig fra?

Og det findes der helt sikkert en vældig god forklaring på i lærebøgerne – og tak for det! Vi mennesker har brug for forklaringer, gode forklaringer. Det giver naturvidenskaben os – den gør os oplyste. Det er rigtig godt.

Men der er nu alligevel noget naturvidenskaben aldrig kan forklare os til fulde. Nemlig årsagen til al den biomasse og al den respiration – til livet på jorden.

Troen byder os et svar. Kort og enkelt: Af og fra Gud udsprang det hele – af en kærlighed, som ikke længere kunne være uden objekt, udsprang vi. Livet udsprang til at leve i indbyrdes harmoni og vedvarende genskabelse. Udsprang af kærlighed.

Mon ikke det er årsagen til den dybe glæde vi mennesker overmandes af, når bøgen igen springer ud. Eller det kollektive forsommerhysteri, der gør at de første nye danske kartofler løber op i skyhøje kilopriser. Og med den dybe længsel der indfries, når vi i foråret igen mærker at solens stråler efterlader os varme i kroppen.

For ikke at tale om den berusede lykke, der rammer os, når vi forelsker os, eller lige pludselig og uventet finder os selv i en meningsfuld samtale med et menneske, når vi ler, eller når årets første snefnug rammer næsen.

At livet udsprang af kærlighed, er selve årsagen til at vi kan glædes ved det. Og hvor flygtig lykken end er, så er den jo ikke desto mindre så virkelig, at vi kan rammes af den igen og igen – lige når vi mindst venter det.

Jeg vil gerne sige jer tak for de fem måneder jeg fik som præst i Møldrup; Tostrup, Roum og Hvam. Jeg har mødt et væld af skønne mennesker og haft mange spændende og varme oplevelser her. Jeg ønsker jeg alt vel fremover!

Kærlig hilsen Lise Uhrskov

Lise Uhrskov, konstitueret sognepræst

Ny sognepræst

Så kan vi byde velkommen til vores nye sognepræst pr. 1. marts 2020 
Dorthe Louise Rosendal.
Der er præsteindsættelse den 1. marts kl. 9.00 i Roum kirke,
kl. 10.30 i Tostrup kirke og kl. 13.30 i Hvam kirke.

Vester Tostrup - Roum - Hvam pastorat