Præstens side

Sensommerhilsen

Høsttiden er en livsbekræftende tid. De små frø har omsider sat kerne. Slid og slæb bliver belønnet med afgrøder – nogle år bedre end andre. Men afgrøder bliver det til hvert år. Og det er der grund til at glæde sig over og takke for. Det er jo også derfor, at der hvert eneste år holdes høstgudstjenester rundt om i landet.

Vi fejrer høsten i september måned med høstgudstjenester i Tostrup, Roum og Hvam Kirker med flot pyntede kirker i skæret fra sensommersolen.

Høstgudstjeneste er en fest, hvor vi alle kan glæde os sammen med landmændene i tak over, at høsten er kommet godt i hus. Den høst som giver os alle brød på bordet. Sådan har det været i generationer. Men en høstgudstjeneste er mere end bare landmændenes glæde og tak over høsten. Høstgudstjenesten er nemlig også en fest, hvor vi alle i al almindelighed får lejlighed til at takke for alt det vi får skænket – lige fra de frugter og grøntsager vi selv kan plukke i haven – til de daglige fødevarer vi køber – til selve livet vi har fået skænket som en gave. Til kærligheden og den uventede glæde.

Udtrykker tak gennem sang

For at udtrykke vores tak over det, synger vi nogle af de kendte efterårssalmer – som for eksempel Grundtvigs »Nu falmer skoven trindt om land« og »Vi pløjed og vi såede«. Her er naturens overflod altid et billede på noget mere end blot føde, den er et billede på den overflod, der er helt nødvendig for at vi kan leve vores liv. 

Ham takker alle vi med sang for alt,
hvad han har givet, 
for hvad han vokse lod i vang, 
for ordet og for livet.

Af Anna Hermann, sognepræst